Telèfon llibreria: 932 989 947 cooperativa@laciutatinvisible.coop


Impressionant recerca la que ha dut a terme novament aquest alemany de més de 80 anys, aquesta vegada per endinsar-se en la vida dels membres d’una família alemanya durant la pujada al poder de Hitler, la guerra ila Resistència.

Els Hammerstein són una família provinent de l’antiga noblesa i molt posicionada dins l’exèrcit dela Repúblicade Weimar. Kurt, general del Reichswehr i un dels caps de l’Estat Major, serveix de fil conductor per a aquest relat novel·lat d’uns anys centrals a la història d’alemanya. Mitjançant documents reals, converses post-mortem i amb els resultats d’una recerca més que exhaustiva, Enzensberger es val d’aquest personatge i de la seva família per mostrar l’ambivalència que suscità Hitler i el NSDAP en el sinus de les famílies de l’antic règim, però també el paper i la importància del PKD i dels aparells clandestins dependents dela URSSdins el territori alemany, així com les purgues que es dugueren a terme dels membres no aliniats amb els designis del Komintern. També les sorprenents relacions que s’establiren entre els dos països en el període d’entreguerres i durant la guerra mundial i del desenvolpament de la qüestió jueva al llarg d’aquells anys.


Un pare alt càrrec militar, oposat a Hitler, amb relacions amb el que fou el canciller Schleicher i que participà en la gestació dels atemptats fallits de juliol del 1944 contra el Führer, amb unes filles que col·laboraren activament amb els nuclis clandestins pro-soviètics i fills que participaren activament en la resitència interior contra Hitler permeten a l’autor mostrar el polimorfisme del “cas alemany” que es desplega des de la caiguda dela Repúblicafins a l’inici dela GuerraFreda.Escrit amb dinamisme i canvis de registre, Enzensberger torna, una vegada més, a donar-nos una immensa lliçó d’història. No dels grans personatges que més lluiren, sino d’aquells que estigueren abans, durant i després, que treballaren als marges i dels que mai sabrem del tot cert fins on van arribar.