Telèfon llibreria: 932 989 947 cooperativa@laciutatinvisible.coop

Què és la transformació social? Aquesta és la pregunta que hem intentat respondre en el material que us compartim en aquesta entrada. La resposta l’hem cercat a través de vuit iniciatives de l’Economia Social i Solidària (ESS) de la ciutat. Inicialment, però, hem hagut de fer una reflexió prèvia, perquè la transformació social implica experimentar, provar, encertar i equivocar-se i seguir fent-se preguntes per trobar respostes i certeses, però també per aprendre de les errades i plantejar noves estratègies col·lectives per afrontar nous i vells reptes.

Les experiències que trobareu en aquest recull tenen la voluntat de ser una aportació al debat a partir de casos reals que hem dividit en dues categories: per una banda, els projectes que afavoreixen la inclusió social de col·lectius com dones, joves, persones migrades i classes populars; per l’altra, hem inclòs mesures que considerem transformadores perquè intervenen sobre algunes de les rigideses pròpies del sistema mercantil i patriarcal de l’economia.

Hem anat més enllà de l’explicació de les mesures perquè entenem que aquestes són fruit del trasllat d’unes necessitats al col·lectiu i que desemboquen en uns processos molt interessants que inclouen el debat, la negociació, la concreció, l’aplicació, etc., col·lectius. A vegades, fins i tot, el procés és invers: a partir de l’aplicació d’una pràctica concreta es desenvolupa tot el procés de debat i reflexió.

Des de Coòpolis entenem l’ESS com una economia plural, diversa, en constant procés de creixement i aprenentatge, construïda a partir de fortaleses adquirides històricament i nodrida de manera permanent a partir de l’actualització de maneres ancestrals de l’Economia Popular. Aquest recull, doncs, vol ser un petit granet de sorra a l’esforç de visibilitzar i sistematitzar bones pràctiques que s’estan produint en el si de l’ESS i que algunes iniciatives han començat a recollir.

Hem comptat amb els testimonis de l’Associació de Comunitats Autofinançades (ACAF), ColecTIC, Coop57, COS Salut, L’Esguard, IACTA, Menjador Solidari Gregal, Tamaia Viure Sense Violència i la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya. Podeu llegir el document complet aquí.