Telèfon llibreria: 932 989 947 cooperativa@laciutatinvisible.coop

A La Ciutat Invisible estem fent un procés com a grup on tenim l’encàrrec de celebrar, de fer rituals de celebració de l’alegria i el gaudi. Estem aprenent que no donem valor a la comunitat, l’alegria i el plaer, directament les desvaloritzem. Per això el dissabte 10 de novembre us vam convocar per explicar-vos què és això de “ens mudem”: compartir amb vosaltres, la nostra comunitat, el nostre projecte de futur com a Ciutat Invisible. I de què va? Doncs molt resumidament és compartir una pastanaga que fa anys que perseguim cada dia: volem començar a fer bullir l’olla i explicar-vos a tots i a totes aquest canvi, perquè hem après que les il·lusions, quan són compartides, és quan es fan realitat.

Dissabte vam començar a engegar de manera simbòlica la nostra campanya “Ens mudem”. El diccionari diu que mudar és reemplaçar una cosa per una altra de la mateixa espècie. En un animal diu que és sofrir la caiguda i la renovació de les plomes, del pèl, de la pell… Mudar-se també és vestir-se bé, portar roba elegant. I també és anar a viure a un altre lloc. I tot això és el que estem començant a fer. Com? Us ho expliquem!

El viatge comença amb l’associació que fem amb diferents cooperatives del barri per començar aquest projecte de cooperativa de segon grau que estarà localitzada en un antic recinte industrial situat a l’illa de cases que queda entre Carretera de Sants, el carrer d’en Blanco, Riera d’Escuder i Tenor Masini. Aquest grup cooperatiu, La Comunal, està format per 8 cooperatives més, moltes del barri i de la ciutat, que despleguen la seva activitat en l’àmbit de l’arquitectura, la sonorització i la producció musicals, la restauració, la producció de vídeo, el periodisme, la programació web i l’ensenyament d’idiomes i vol ser un paraigua comú que ens permeti créixer. Ens fa una mica de por i vertigen deixar el carrer de Riego, perquè ha estat casa nostra durant 13 anys, però hem tocat sostre com a projecte allà, fins al punt que l’acte el vam haver de fer fora de les nostres instal·lacions per aquest motiu. La Comunal vol ser un espai cultural cooperatiu que desitgem que esdevingui un node de referència de l’Economia Social i Solidària (ESS) al barri, però també a la ciutat: un marc per afavorir la intercooperació des d’on enfortir el mercat social i des d’on combinar les experteses de les entitats que en formem part. La Comunal neix amb la voluntat de comunalitzar, posar en comú les nostres potencialitats per consolidar el barri cooperatiu que estem construint des de fa uns quants anys. A més a més, creiem fermament que el moviment cooperatiu solidari al barri com un instrument potent i transformador que ens permetrà resistir al territori, generar ocupació de qualitat, resoldre necessitats, intervenir i incidir políticament sobre la realitat, nodrir, participar i potenciar la resta de moviments socials del barri i seguir aprenent i creixent de manera individual, col·lectiva i comunitària. 

Un dels reptes és el canvi de local: sembla mentida la quantitat (i qualitat) de la feina que està sortint de la cooperativa amb les instal·lacions de què disposem i si heu visitat la llibreria haureu vist que ha superat la seva capacitat de càrrega (hem ampliat el fons de llibres i roba, hem afegit taules i espais d’exposició, etc.). El repte del canvi de local també inclou un altre repte: el creixement i la consolidació econòmica i social del projecte. Durant els quatre primers anys, les despeses del nou local seran similars a les que tenim actualment, per això, durant aquest període, volem aconseguir mantenir una bona activitat econòmica i poder estalviar una mica per poder fer front a les despeses que tindrem passat aquest període. Aprofitant aquest canvi també fem memòria i mirem enrere, ens tornem a reconèixer i refermem el nostre compromís de continuar construint aquesta rereguarda sociopolítica que és la cooperativa. Aprofitant l’avinentesa, volem ampliar i consolidar la base social de la cooperativa: tenim una comunitat invisible amb la qual ens hem fet grans de manera conjunta i necessitem començar a comptar-nos, a mirar-nos a les cares i a poder sumar més i millor: que les portes de la cooperativa estiguin obertes a tothom a través de propostes de línies estratègiques de la cooperativa a les sòcies i col·laboradores i engegar un espai on definir d’una manera més col·lectiva les línies de treball del projecte. També volem tenir la capacitat de visibilitzar i explicar bé allò que fem: a La Ciutat Invisible passen moltes coses, tantes, que no sempre tenim la capacitat de fer-vos-les arribar i valoritzar-les. Finalment, us volíem explicar que ens trobem en un procés preciós de reflexió orgànica sobre la pròpia trajectòria de la cooperativa -en què ens està acompanyant la cooperativa COS Salut- i té un objectiu molt clar: poder arribar al nou espai molt més fortes i cohesionades, millorant l’apoderament intern, treballant els lideratges col·lectius i compartits, sent conscients que ens hem de celebrar i donar espai a les emocions i a les cures i valorar i reconèixer totes les aportacions de i a la cooperativa.

Fem memòria

Arribats a aquest punt ens agradaria aturar-nos i revisar què és el que venim fent el darrers 13 anys i quines són les línies de treball en què volem aprofundir, fent-les més col·lectives. En aquest sentit, volem obrir La Ciutat Invisible, no només guanyant espais físics que facilitin poder desenvolupar activitats amb més comoditats, sinó també sumant noves i velles complicitats. Perquè tenim la necessitat d’explicar-vos-ho, però també perquè ens serveix a nosaltres per teixir el nostre propi relat, hem elaborat un petit llistat de diferents activitats, tallers o formacions que hem dut a terme durant tot aquest temps:

 • Dinamització de la llibreria i activitats culturals:
  • Grups de lectura (Tiqqun, Caliban, Comuns urbans…)
  • Comuns urban
  • Nits poètiques
  • Tiny desk
  • Activitats formatives i seminaris autogestionats
 • Estudis feministes
 • Nous protagonismes socials
 • Ningú no ens representa
 • Programació de cursos: Cúrcuma (Noves masculinitat), Eines (Dones, migracions i intervenció comunitària), Cazador cazado, Trama (Imaginaris de gènere), Canviem-ho (Paternitats en moviment), Associació Candela (Coeducació), Comunicació Empàtica, Comunicació amb Perspectiva de gènere, origen i classe…
 • Recerca i docència per a la producció de coneixement, la publicació, la formació i les col·laboracions acadèmiques i socioculturals:
  • EMISE+
  • IRMB
  • Alternativas en femenino
  • Posgrau ESS: UAB, UdL
  • BcnActiva
  • Projecte DiscoFòrum
  • Cultura Viva
  • CulturaCoop
 • Coproduccions amb altres entitats d’activitat de descoberta de l’entorn cooperatiu, moviments socials de barri, la memòria obrera i social de la ciutat:
  • Processos de memòria al Poble Nou, la Barceloneta, Arxiu Municipal de Gavà…
  • Rutes i tallers per encàrrec: Fundació Rosa Luxemburg, Universitats, En Residència, BiciClot.

A banda de guanyar espai i autonomia per a realitzar i diversificar els catàleg d’activitats que realitzem, també volem donar més visibilitat a tot el que fem, als equips amb qui ho fem i a les xarxes intercooperatives de La Ciutat Invisible. Així mateix, volem compartir-vos les línies de treball que tenim en curs, allò que volem que sigui la llavor d’un centre d’estudis sobre els següents àmbits:

 • Economia Solidària
 • Migracions
 • Classes populars
 • Economies feministes
 • Sostenibilitats col·lectives i desenvolupament organitzacional
 • Cultura cooperativa
 • Habitatge
 • Memòria

Projecte arquitectònic

Dissabte també ens va acompanyar n’Eliseu, membre de la cooperativa d’arquitectes Lacol que supervisen tècnicament l’obra dels nous espais, perquè expliqués el projecte arquitectònic i la previsió de les obres que ja han començat i acabaran, si tot va bé, l’agost de 2019. L’espai té 1.400 metres quadrats, dels quals 1.200 són útils, amb quatre naus industrials modestes que daten del 1926, una època en què la ciutat mirava cap a l’exposició universal del 29 i els edificis caminaven cap a estructures més austeres i de no gaire gruix. Posteriorment se li van fer dues modificacions per ser una fàbrica de veles de vaixell, va acabar sent una escola durant una època molt curta per, finalment, passar a ser un magatzem i taller i tancar el 2003. Hem negociat un contracte de 25 anys, la qual cosa vol dir que hi haurà persones que s’hi podran fins i tot jubilar.

La botiga ocuparà la planta baixa de la nau central, a dalt hi tindrem de veïnes a Lacol, i just a la nau del costat, a la planta baixa, hi podrem ubicar les nostres oficines, que compartiran nau amb la cooperativa Quesoni i Jamgo. Amb l’actuació que ja s’ha fet al mur que rodejava el complex i que ja no hi és, podreu veure que la nova botiga es podrà veure des de Carretera de Sants. Les naus tindran espais que mancomunarem i que ens permeten ampliar el ventall d’activitats. Lacol i La Ciutat Invisible (sense comptar la Descomunal, que serà el restaurant i bar musical) som les cooperatives que ocupem més espai i el recinte comptarà amb una petita plaça oberta que pot acabar sumant-se a la sala polivalent mancomunada. Allà hi treballarem entre 70 i 80 persones i també hi hem projectat un edifici annex de planta baixa i dos pisos amb espais compartits.

I això com ho paguem?

La inversió necessària que preveim per a la realització del projecte és de 75.000€:

 • 40.000€ obra de rehabilitació d’espais comuns
 • 22.000€ obra privativa
 • 13.000€ en mobiliari.

Per fer-hi front, actualment disposem del 65% dels recursos (48.750€) i tenim unes necessitats de finançament que hem xifrat en 26.500€, el 45% del total. Per finançar-ho, la nostra voluntat és sol·licitar un crèdit a Coop 57, raó per la qual farem una crida per aconseguir avals mancomunats i, alhora, tenim previst llançar una campanya de captació de sòcies col·laboradores que vulgui participar econòmicament del projecte. A dia d’avui, encara estem acabant d’elaborar aquesta estratègia i us n’anirem informant.

Properes passes

Pel que fa a l’espai de la llibreria, volem que tota la gent que ja confia en nosaltres hi continuï confiant i venint a visitar-nos, i volem tractar de reactivar una idea que fa anys que tenim: el carnet de l’amic o amiga invisible. Malgrat la proposta encara no està definida del tot -volem conèixer les necessitats, propostes i idees de la comunitat-, volem aprofundir en les nostres relacions i fer-ho també a través d’aquest carnet que inclouran descomptes, promocions, activitats i serveis diversos. Per fer tot això aprofundirem en el coneixement d’altres espais germans com la cooperativa de consum cultural Rocaguinarda o les llibreries Synusia (Terrassa), Traficantes de Sueños (Madrid) o Katakrak (Iruña) per saber de quina manera gestionen i dinamitzen els seus projectes.

D’altra banda, som conscients que el que ens fa grans és precisament l’experiència compartida amb totes les persones que ens heu acompanyat i amb les quals hem cooperat tots aquests anys, braç a braç, treballant per una transformació personal, política, econòmica i social quotidiana. Per això, també volem engegar una campanya de sòcies col·laboradores per a aquelles que estiguin interessades a estretar les formes de col·laboració amb la cooperativa: estrènyer el vincle que ja ens uneix per obrir les portes a totes les que tingueu ganes de participar-hi. Volem fer possible el somni recorrent de materialitzar la comunitat invisible, i fer-la més forta perquè pugui arribar més lluny. Això creiem que ens permetrà dur a terme coproduccions de formacions, tallers, cursos i recerques; l’ús compartit de xarxes de contactes i espais; i formalitzar la relació amb aquelles col·laboradores habituals de la cooperativa. 

Finalment, com us explicàvem en l’apartat relatiu al projecte econòmic, tenim pensat emetre títols participatius per a qui estigui interessada a col·laborar econòmicament amb el projecte. Ens agradaria fer el salt a La Comunal amb recursos provinents de les finances ètiques i solidàries, però també comptem amb la base social de La Ciutat Invisible per no haver d’endeutar-nos i financiaritzar l’economia de la cooperativa.

No vam voler presentar ni les mesures ni el projecte tancats, perquè volem obrir des d’ara La Ciutat Invisible a les vostres aportacions. Tenim pendent de definir també els espais de participació en la definició d’aquest procés de col·lectivització del projecte, així que si hi esteu interessades, feu-nos-ho saber!

Perquè només entre totes ho farem tot, us convidem a acompanyar-nos en aquest viatge preciós de seguir treballant per consolidar barris cooperatius on les nostres vides estiguin al centre!